Стартира партньорство между JA Europe и UNICEF в подкрепа на младите украински бежанци
UA independence day in Sofia

Автор: JA Bulgaria

24/10/2022

UNICEF и Junior Achievement Europe обявяват началото на ново партньорство в подкрепа на младите украински бежанци в Европа.

Партньорството, наречено UPLIFT Youth, цели да помогне на уязвимите младежи, пристигнали от Украйна, да изградят умения и начин на мислене, с които да повишат своята ангажираност, участие и чувство за принадлежност в обществото. Местните младежи също ще играят важна роля в проекта – да помогнат на връстниците си в процеса на интеграция. Всичко това цели да насърчи предприемаческия дух и да подпомогне младежите в преминаването от образование към работа.

В проекта ще се включат единадесет страни – България, Естония, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Чехия и Унгария. Те ще бъдат подкрепени от екипите на Junior Achievement в Гърция, Италия и Украйна.

Чрез комбиниране на своите опит и експертност UNICEF и JA Europe се стремят да подобрят уменията им и да им дадат увереност, така че да бъдат по-добре разбрани от приемащите общностите относно силните им страни и предизвикателствата, които срещат. Всички страни се надяват да увеличат нивата на младежка заетост, да подпомогнат икономическото развитие и да допринесат за създаването на ярки граждански общества в Европа.

Нина Ференцик, Регионален съветник по въпросите за младежко развитие в регионалния офис на UNICEF за Европа и Централна Азия, казва: „Щастливи сме, че сътрудничеството между UNICEF и някои местни JA организации в миналото постави основите на този пан-европейски проект. JA Europe и UNICEF, съвместно с голям брой местни организации и млади хора, имат възможност да въздействат по възможно най-смисления начин на животите на младите украинци и останалите младежи в Европа. За тази цел ние наблягаме на споделените ни ценности, ориентирани към уважение и солидарност.

Салваторе Нигро, изпълнителен директор на JA Europe, казва: „За да се справим с необикновените предизвикателства, пред които сме изправени, трябва да сме готови на необикновени дейности: благодарим на UNICEF за вярата в силата на JA. Комбинацията от изключителния опит и експертност на всеки от нас, заедно с ясния фокус на нашите общи усилия, със сигурност ще помогнат на младите украинци в процеса на интеграция и изграждане на успешен живот. За нас, JA Europe, е истинска чест да си сътрудничим с носители на Нобеловата награда за мир.”

Мариам, 18-годишно момиче от Сомалия, взело участие в съвместен проект на JA Greece и UNICEF, споделя: „В професията си харесвам най-много това, че работим в екип. Научих се как да комуникирам пълноценно с хора от различни култури. В бъдеще искам да уча нови езици.“

„Радваме се да започнем това партньорство с Junior Achievement, което ще адресира един от най-належащите проблеми в света – пропастта в липсата на умения у младите хора. Последните проучвания на UNICEF показват, че три от всеки четири младежи на възраст между 15 и 24 години не успяват да придобият уменията, необходими за работа. Това партньорство е възможност да подкрепим младите хора в тяхното развитие и да създадем благоприятна среда, в която те да създават иновативни решения в полза на обществото и икономиката.“, заяви представителят на УНИЦЕФ България Кристина де Бройн.

Във времена на пандемия, военни конфликти и икономически кризи, от най-голямо значение е да предоставяме подкрепа и грижа за хората в нужда. Вълнуваме се от възможността да обединим усилията си с UNICEF, за да работим в областта на образованието като инвестираме в разширяването на образователните и предприемаческите възможности за младежите, за да ги подкрепяме и окуражаваме.”, заяви Милена Стойчева – изпълнителен директор на JA Bulgaria.

Продължителността на проекта е до края на 2023 г. В него ще се включат 11 страни, с възможност за разрастване и обхващане на още държави в Европа.

Вижте още / дивіться ще…